Monday, July 8, 2013

Caponata Siciliana

Jag får känslan av att det är lite "man tager vad man haver" över den här sicilianska grönsaksröran. Basen är i alla fall aubergine och tomat, och det är nästan alltid kapris i den. Ibland är det zucchini, ibland oliver, ibland paprika. Man äter den kall på bröd, eller varm som tillbehör till t ex kött. Eller som ensam huvurätt efter pasta för den delen.
Så här gör jag, för det mesta:
1 stor aubergine
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 näve stora gröna oliver
2-3 msk kapris
Olivolja
Rödvins- eller balsamvinäger
Salt
En nypa socker
Svartpeppar

Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i rejält med olivolja, se till att den inte bryns. Ta av från värmen. Skär auberginen i bitar på ca 2 cm, ta ut tomaterna ur spadet och hacka grovt. Kärna ur oliverna och skär i bitar. Hetta upp löken igen och ha i auberginen, ta mer olja om det behövs. Fräs under omrörning i 3-4 minuter. Ha i tomater, oliver och ca hälften av tomatspadet och låt koka upp. Krydda med salt, peppar, en nypa socker och vinäger, låt puttra i 20-25 minuter. Ha i 1/2 grönsaksbuljongtärning om du vill, och späd med mer tomatspad/lite vatten om det blir torrt (men det ska bli en ganska tjock röra, inte en sås). På slutet har du i kaprisen och låter den puttra 5 min till. Ska du servera den kall till bröd så rör gärna i lite extra olivolja precis före servering.

No comments:

Post a Comment